CAPITOLUL 2 : Cadrul juridic european privind participarea lucrătorilor
Cadrul legal european privind participarea lucrătorilor este determinat în primul rând de Directiva Cadru privind Informarea și Consultarea (2002/14/CE), care definește principii generale privind drepturile minime la informare și consultare care sunt obligatorii pentru toate statele membre.
Conform Directivei de informare și consultare, lucrătorii din toate companiile care angajează 50 sau mai mulți lucrători beneficiază de drepturi de informare și consultare. Statele membre pot, de asemenea, să reducă acest prag, ceea ce unele dintre ele au făcut, de obicei, la 20 de lucrători.
Lucrătorii își pot exercita dreptul la informare și consultare fie prin reprezentanții sindicali, fie prin reprezentanții speciali ai lucrătorilor aleși special în acest scop. În unele țări, astfel de organisme sunt numite consilii muncitorești.
Drepturile de informare și consultare includ:
- Informarea despre evoluția recentă și posibilă a activităților companiei și a situației economice,
- Informarea și consultarea cu privire la starea, structura și posibila dezvoltare a angajării în companie și despre toate măsurile preventive planificate, în special atunci când există o amenințare la angajare,
- Informarea și consultarea cu privire la deciziile care pot duce la schimbări majore în organizarea muncii sau în relațiile contractuale.
Reprezentanții lucrătorilor au, de asemenea, dreptul de a se întâlni cu angajatorul și de a obține un răspuns la opinia acestora.
Scopul procesului de consultare este de a ajunge la un acord asupra deciziilor care ar putea duce la schimbări fundamentale în modul de organizare a muncii sau în relațiile contractuale.
Toți reprezentanții lucrătorilor care participă la procedurile de informare și consultare beneficiază de protecție juridică.
Angajatorul este, de asemenea, obligat să le asigure acestora condiţii adecvate pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin.